Rady do záhrady

Hlavná stránka / Blog / Rady do záhrady / Pestovanie viniča
Rady do záhrady

Pestovanie viniča

03. september 2024
Pestovanie viniča v záhrade je výborným spôsobom, ako pridať do vášho exteriéru viacročné ovocie. Ďalším benefitom je, že si môžete vyrobiť vlastné džemy, marmelády, džúsy, mušty aj domáce víno. Vinič je nadlho, môže sa presádzať až po niekoľkých rokoch...

 

 

Pestovanie viniča:

Pôda

Vinič vyžaduje teplé, slnečné stanovisko s dobre priepustnou pôdou bohatou na živiny. Ideálna je ľahšia pôda s dostatkom humusu a pH 6,5 - 7. Niektoré odrody tolerujú aj kyslejšiu pôdu (pH 5 - 6). Na zlepšenie pôdy sa pridáva piesok alebo hlina, podľa potreby. Vinič možno pestovať aj v črepníkoch, pričom je dôležitá dostatočná drenáž a hnojenie.

 

Výsadba 

Vinič je možné sadiť skoro celý rok, okrem obdobia mrazov.

Ako postupovať:

  1. Pred výsadbou vykopte jamu 30x30 cm, do hĺbky 40-60 cm.
  2. Dno jamy zasypte hrsťou pripraveného pôdneho substrátu.
  3. Sadenicu umiestnite zvisle, pri výsadbe k stene alebo k plotu - šikmo v opačnom smere od opory. 
  4. Zasypte jamu do polovice substrátom, ušliapte a polejte.
  5.  Znova skontrolujte hĺbku a zvislosť výsadby.
  6.  Jamu až po vrch zasypte, pôdu ušliapte tak, aby dôkladne obklopila korene, a znova výdatne popolievajte.

Mykorhízne huby

Tieto huby tvoria sieť podhubia, ktorá zlepšuje prísun vody a živín. Aplikujte ich na dno výsadbovej jamy alebo do črepníkov podľa návodu. Prípravok možno použiť aj plošne pred výsevom.

 

Rez 

Ideálny čas na rez viniča je koncom zimy, keď pominula hrozba silných mrazov. Rez v lete obmedzte na odstraňovanie nechcených výhonkov a listov. Vinič rodí na 1-ročnom dreve, preto je dôležité formovať mladé výhonky a presvetľovať staré zdrevnatené časti.

 

Zálievka 

Po výsadbe a počas horúčav vinič častejšie zalievajte. Keďže vinič zakoreňuje hlboko, potrebuje len miernu zálievku. Nadmerná vlhkosť pred zberom môže spôsobiť chorobnosť a zahnívanie bobúľ.

 

Hnojenie 

Používajte hnojivá s obsahom draslíka, fosforu, horčíka a vápnika. Vyvarujte sa nadmernému hnojeniu dusíkom, ktoré môže spôsobiť bujný rast a vyššiu náchylnosť na choroby.

 

Ochrana v zime  

V chladnejších oblastiach chráňte vinič nahrnutím zeminy alebo kompostu ku miestu štepenia. Výhonky možno chrániť čečinou alebo netkanou textíliou.

 

Viniče môžete zakúpiť v našej predajni alebo objednať na našom eshope www.zahrada-plantex.sk